VisszaVissza az előző oldalra

Madal Cafe- Specialty Caffe Bar

Madal

A Madal újhullámos kávézóként nyitott 2013-ban, nevét Sri Chinmoy spirituális, vallási vezető gyerekkori becenevéről kapta. Ma már 3 helyen találkozhatunk Budapesten a kávézó-étteremmel, ugyanis a kávé-sütemény párosítás mellett vegán, tehát tej-, tojás- és húsmentes tésztaféléket, quesadillát is kóstolhat náluk a betérő vendég. 

 

Az 5. kerületben található egységet látogatta meg ezúttal a Mentes és Finom Védjegy csapata, ahol a helyiség egyik része étteremként, másik része kávézóként funkcionál. Érdemes figyelni a nyitvatartási időre, ugyanis a „konyha” 11:30-16:00-ig van nyitva, így mi már nem is tudtunk tésztát, levest vagy quesadillát kóstolni.

Tájékoztatás az allergénekről

Az üzletbe betérve a légkör azonnal elvarázsolt minket, azonban sehol nem láttuk kifüggesztve a táblát, hogy ezen a helyen mely allergénektől mentes ételeket tudunk fogyasztani. A pulthoz közelebb érve már feltűnik, hogy főleg vegán és egy-két gluténmentes opció is akad. Így tehát, aki tej-, tojásallergiával rendelkezik, az többféle sütemény, tészta ételek és quesadilla közül tud választani. A cöliákiásoknak már nehezebb dolguk van, hiszen a sütemények, legyen az gluténos vagy gluténmentes, egymás mellett, ugyanazon a polcon helyezkedik el. A tésztaételeket azonban lehet gluténmentes tésztával kérni, ám ebben az esetben sem biztosított a keresztszennyeződés elkerülése.

A kiszolgáló személyzet önmagától nem hívja fel a figyelmet arra, hogy egyes termék gluténmentes, vagy egyéb allergénmentes, számunkra úgy tűnt, nem is igazán vannak tisztában ezekkel, itt inkább a veganizmuson, az alapanyagok minőségén van a hangsúly, így a keresztszennyeződés lehetőségével számolni kell.

 

Az kávézó-étteremről: hangulat, benyomások, kínálat

A Madal beltere igencsak hangulatos, mindenhol fa bútorok, sok zöld növénnyel és Sri Chinmoy élőnagyságú szobrával egy nyugodt légkört biztosít, ahova mi is szívesen tértünk be.

A kínálatban mindennap friss, tej- és tojásmentes tésztával, levessel várják a vendégeket. Választható még ugyancsak vegán quesadilla is növényi sajtszósszal, tortilla chips-szel.

A kávézó részlegben pedig számos sütemény, bagel szendvics és előre csomagolt saláta választható. A sütemények nagy része tej- és tojásmentes, néhányuk gluténmentes is, ám olajos magvak a legtöbb úgynevezett nyers vegán édességben található. Ami hátrány lehet a keresztszennyeződés szempontjából, hogy allergéntől függetlenül minden sütemény egy pultban, egymás mellett helyezkedik el. A nyers vegán sütemények a legfelső polcon kaptak helyet. Egyébiránt különleges, ínycsiklandozó sütemények várnak bennünket a pultban, például nyers vegán bonbonok többféle ízben (narancs-karob, kókusz-kardamom, earl grey) vagy nyers zserbó, vegán muffin, de akár hagyományos sajttorta is.

Választható még vegán, dupla sajtos vagy tofus bagel is, amelyek gusztán mutatnak a pultban, ám nem gluténmentesek. Valamint többféle, ugyancsak vegán saláta is található a kínálatban.

Cukormentes süteményük sajnos nincsen, még a nyers vegán édességekben is aszalt gyümölcs gondoskodik az édesítésről.

A mi választásunk

A mi választásunk egy dupla sajtos bagelre, cappuccinora és brownie-ra esett.

A bagel alapját egy aszalt paradicsomos, köleses krém alkotta, rajta zöldségek és 2 szelet növényi sajt helyezkedett el, valamint egy adag majonéz hangolta össze az ízeket. Nekünk nagyon ízlett ez a kombináció, főleg a paradicsomos krém, az ecetes uborka és a növényi sajt kombinációja. Maga a bagel nem volt száraz, vagy nagyon morzsálódó, kellemes állaga volt.

A cappuccino isteni finom volt, aminek hátterében a lelkiismeres pörkölés állhat. Aki tejallergiás, kérheti rizs- vagy mandulatejjel is felár ellenében.

A brownie a kis mérete ellenére ízgazdag és kellemes állagú volt. Gluténmetes ám tojás hozzáadásával készült, így tojásallergiások számára inkább a vegán jelzővel ellátott édességeket tudnánk ajánlani, persze a keresztszennyeződés figyelembe vételével.

Mentes és Finom összegzés

A mi véleményünk szerint a Madalban a körülmények adottak lehetnek ahhoz, hogy a tej- és tojásallergiások számára megfelelő ételek készülhessenek. A cöliákiások számára már nem feltétlenül ajánlanánk ezt a vendéglátóegységet a keresztszennyeződés lehetősége miatt. Ám egy ételallergiával, intoleranciával nem rendelkező személy számára különleges élmény lehet egy kávét-süteményt elfogyasztani a Madal-ban, hiszen a hangulat, a kávé minősége és a nem mindennapi sütemények is hozzáadnak az élményhez.

Az értékelőlap itt érhető el.