Mentes és Finom védjegy
Mit képvisel a "Mentes és Finom" védjegy?
A "Mentes és Finom" védjegy célja, hogy segítse az ételallergiás és ételproblémás embereket megtalálni a számukra biztonságos ételeket, alapanyagokat, boltokat, vendéglátóhelyeket.
A "Mentes és Finom" védjegy azt hivatott kifejezni, hogy a vendéglátó ipari szolgáltató képes meghatározott, a védjegyben szereplő összetevőtől mentes élelmiszert készíteni és a vendégnek felszolgálni. A "Mentes és Finom" védjegy kiterjed a vendéglátó ipari szolgáltatóra és azon ételekre, melyeket a szolgáltató a védjeggyel jelzett összetevőtől mentesként árul, a termékadatlapok a védjegy-audit során rendelkezésre álltak, a termék készítésének, tárolásának, tálalásának folyamata a Szabályzatnak megfelelt.
"Mentes és Finom" védjegy háttere
A Mentes és Finom védjegy kidolgozásánál kiemelt szempontként kezeltük a nemzetközi és hazai jogi és szakmai szilárd alapok követését. Így a védjegy kidolgozásánál különös szerepet kapott:
Jogszabályi háttér: Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete
Orvos-szakmai háttér: az Allergiamentes Életért Alapítvány Szakmai Tanácsadó Testülete
Minőségbiztosítási háttér: Becskeházi-Tar Judit és Krzyzewsky Nóra
Élelmiszer-biztonsági háttér: dr. Tömösközi Sándor
Társadalmi együttműködési háttér: a "Mentes és Finom" védjegy kidolgozásában, működtetésében, fenntartásában, terjesztésében számos társadalmi szervezettel, intézetekkel kívánunk együttműködni.
"Mentes és Finom" védjegy dimenziói
Élelmiszer-összetevők
A "Mentes és Finom" védjegy kiterjed az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete II. mellékletében felsorolt összetevőkre:
- glutén
- rákféle
- tojás
- hal
- földimogyoró
- szójabab
- tej (beleértve a laktózt)
- diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió
- zeller
- mustár
- szezám
- kén-dioxid
- csillagfürt
- puhatestűek
(vastagon szedettek, melyekkel első körben indulunk)
Védjegy-birtokosok
A "Mentes és Finom" védjegy az alábbiak kaphatják meg: vendéglátó helyek (étterem, cukrászda, pékség, stb.)
Védjegy felépítése
A védjegy odaítéléséhez három fő területen kell megfelelni az elvárásoknak. Ez a kettő terület:
- gyártási és szolgáltatási folyamatszabályozás
- mintavétel analitikai mentessége
- érzékszervi vizsgálat alapján a "finom" megléte
Szempontrendszer
A védjegy odaítélésének szempontrendszerét a Mentes és Finom Szakmai Bizottság ajánlásainak megfelelően a Kuratórium hagyja jóvá.
A védjegy szempntrendszerének fő elemeit a Mentes és Finom Szabályzat tartalmazza.