Napfényes Cukrászat
Napfényes Cukrászat
A cukrászda 2010 óta várja a vendégeket vegán, azaz állati eredetű termékektől mentes süteményekkel, pékáruval. Az üzletben tej-, laktóz-, és tojásmentes minden elkészült fogás, ezek mellett találhatóak gluténmentes és cukormentes termékek is.
Több üzletükkel is találkozhatunk Budapesten, mi most a Ferenciek terénél található egységüket látogattuk meg, ahol nemcsak cukrászat, hanem étterem rész is van, itt ugyancsak vegán ételeket találunk az étlapon.
Tájékoztatás az allergénekről
Az allergéneket kis piktogramok jelzik az adott sütemények előtt.
Mivel a cukrászda vegán ételeket készít, így tulajdonképpen minden tortaszelet és péksütemény tej- és tojásmentes.
A gluténmentesség már más kérdés. Amikor rákérdeztünk, mennyire tudják megoldani az allergének keresztszennyeződését, őszintén elmondták, hogy valóban vannak olyan termékeik (például a nyers tortaszeletek), amelyeknél nem használnak semmilyen gluténtartalmú hozzávalót, ám sem a külön eszközöket, sem a külön tárolást nem tudják megoldani, így a cöliákiások számára meggondolandó ezen termékek választása.
A termékek allergéntartalmáról és összetevőiről azonban a kiszolgáló hölgy is készségesen adott felvilágosítást, úgyhogy bátran lehet kérdezősködni. Kérésünkre még az energia- és tápanyagtartalmat is meg tudta keresni.
A cukrászdáról: hangulat, benyomások, kínálat
A Ferenciek terénél található egység nemcsak cukrászdaként, hanem étteremként is funkcionál, így van külön a cukrászdának fenntartott rész és külön az étteremhez tartozó is.
A mi ötletünk az lett volna, hogy egy kávét és süteményt kóstolunk, ám a cukrászdában hagyományos kávét nem, csak gabonakávét szolgálnak fel, így aki felhörpintene egy erős fekete kávét, az számoljon azzal, hogy ebben a cukrászdában nem fog találni.
A kínálatban találhatóak nyers vegán torták, amelyek alapjait általában az aszalványok és olajos magvak alkotják, illetve jellegzetes magyar sütemények vegán változata, mint a zserbó, a dobos torta vagy a krémes. Ottjártunkkor még cukormentes meggyes pite és pogácsa is volt a pultban.
Érdekesség, hogy kakaóport egyáltalán nem használnak, a „csokoládés” süteményeket karob porral készítik, illetve édesítésre nádcukrot, datolyát vagy xilitet használnak.
A mi választásunk
A mi választásunk egy cukormentes, tönkölylisztes meggyes pitére illetve egy nyers, sós mogyorós muffinra esett.
A meggyes pite tésztája vékony, nem túl morzsálódós, a töltelék kellemesen édes volt. Édesítésére xilitet használtak. Üde, nagyon gyümölcsös, tej-, tojás- és cukormentes sütemény volt.
A sós mogyorós muffin úgynevezett nyers sütemény volt. Ez azt jelenti, hogy az elkészítés során nem melegítettek semmit 40°C fölé. A muffin alapját egy datolyás-mogyorós réteg alkotta hajdinával. Kétféle töltelék rejtőzött az alapon, egy kesudiós natúrabb ízvilágú és egy mogyorós, kissé sós, pikáns ízű. Különleges ízélményt nyújtott, a krém sűrű, ugyanakkor krémes volt. Aki szereti a kissé sós édességeket, annak ez is jó eséllyel ízlik majd. Maga a muffin tej- és tojásmentes volt. Gluténtartalmú hozzávalót sem tartalmazott ám a keresztszennyeződés miatt ez megfontolandó egy cöliákiás számára.
Mentes és Finom összegzés
Összegzésként elmondanánk, hogy a tejfehérje- és tojásallergiások számára jó választás lehet egy napfényes sütemény, hiszen elmondásuk alapján, semmilyen állati eredetű termékkel nem dolgoznak.
A gluténérzékenyek figyelmét azonban felhívnánk arra, hogy a cöliákiával rendelkező vendégek fontolják meg a választásukat, hiszen ahogy azt az étterem a közösségi média felületén is hangoztatta, nem tudják garantálni a teljes gluténmentességet.
Cukorbetegek pedig keressék az édesítőszerrel, jelen esetben xilittel készült termékeket.
A cukrászdáról írt értékelésünket itt olvashatják.