VisszaVissza az előző oldalra

Vegacity

Vegacity

A Vegacity-ben a hagyományos magyaros ételek (például a székelykáposzta) vegán változata mellett sushit, hamburgereket, salátákat és különleges főzelékeket is kínálnak. Mi például a burgonyás csalánfőzelékkel is sokáig szemeztünk.

Tájékoztatás az allergénekről

Az étteremben a legtöbb süteményhez illetve hamburgerhez tartozó allergén fel volt tüntetve, találtunk gluténmentes, tejmentes és tojás- illetve szójamentes változatokat is. Különösen elnyerte a tetszésünket a belga csokoládéval, növényi tejszínhabbal, tojás nélküli tönkölypiskótával készült rigó jancsi.

Az allergének a heti étlapon is becsületesen fel vannak tüntetve. Ám az étteremben már nem láttunk allergéntáblázatot a különféle melegételek neve mellet, így érdemes előre megnézni a napi menüt, vagy helyben megérdeklődni. Nekünk készséggel tudtak válaszolni a felszolgálók.

A kifőzde jellegű Vegacityben naponta változik a menü, általában van napi főzelék, amelyet vagy kukoricakeményítővel vagy burgonyával sűrítenek. De van emellett mindig valamilyen fűszeres, hüvelyessel vagy tofuval dúsított indai egytálétel, illetve tészta fogás is. A tésztafélék általában gluténtartalmú gabonából készülnek. A napi menü mellett pedig az állandó kínálat része a hús-, tej- és tojásmentes gyrosz, vagy a különféle hamburgerek.

Az étteremről: hangulat, benyomások, kínálat

Az étterem családias hangulatú, mivel a közelben több főiskola is található, így sok egyetemista látogat ide. A repertoárban vegetáriánus, vegán hamburgerek (van köztük gluténmentes is), szejtán gyros, hummusztál és egyéb egytálételek, vegán magyaros fogások is találhatóak.

A főzelékekhez választhatunk gluténmnetes pakora vagy falafel feltétet, esetleg tej- és tojásmentes rántott zöldségeket, hamis rántott sajtot is.

A kávéféleségeket kérhetjük rizstejjel, vagy kesudiótejjel is, így laktózérzékenyek, tejfehérjeallergiások is bátran kávézhatnak a Vegacityben.

A sütemények főleg tönkölyliszttel, nádcukorral, növényi tejszínnel készülnek, a hagyományosabb kókuszkockától, vagy puncsmignontól kezdve az egyedibb sós mogyoró tortáig, kinder pingui szeletig minden megtalálható. Emellett pár úgynevezett nyers vegán édesség is megtalálható, amelyek főleg olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből állnak.

A mi választásunk

A mi választásunk, hosszas töprengés után a sós mogyorós tortára és egy kesudiótejes cappuccinóra esett.

A földimogyorótorta tej- és tojásmentes volt. Alapját egy kakaós tönkölypiskóta alkotta, amelynek szuper puha, szivacsos, szaftos állaga volt. Mint megtudtuk a citromlé és szódabikarbóna párosítása az, amellyel ezt elérik. Ezzel a kombinációval a tészta felpuffad, összeáll, így váltva ki a tojást.

A kesudiótejes cappuccino finom krémes, igaz inkább „tejes” ízű volt, mintsem kávés. A kesutejet nem habosították fel kellőképpen, így egy szimpla tejeskávét kaptunk az áhított habos változat helyett. Talán a rizstejes változattal jobban jártunk volna. Mindenesetre jó hír a laktózintoleránsok, tejfehérjeallergiások számára, hogy nyugodtan megihatnak egy csésze lattét, vagy cappuccinót.

Mentes és Finom összegzés

Cöliákiásokat körültekintésre intenénk, mivel nem mindig megoldott a gluténmentes termékek külön tárolása, süteményeknél is egymás felett, alatt találhatóak. A tej- és tojásérzékenyek azonban bátrabban fogyaszthatnak az étterem kínálatából, hiszen a legtöbb étel ezen allergénektől mentes alapanyagokkal készült.

A vendéglátóhelyről készített értékelésünket itt olvashatják.