Naspolya Nassolda
Naspolya Nassolda
A Deák tér közelében található cukrászda úgynevezett „nyers vegán” süteményeket kínál. Ez azt jelenti, hogy a helyben készült édességeket nem vetik hőkezelés alá, a készítés során semmit nem melegítenek 40°C fölé. Minden édességük glutén-, tej- és tojásmentes, hozzáadott finomított cukrot nem tartalmaz. Az édes ízt aszalt gyümölcsökkel, agavé sziruppal érik el.
Tájékoztatás az allergénekről
A nassoldában minden elkészült finomság tej, tojás és gluténmentes. Még a kávéhoz kínált tej is magvakból (mandulából, kesudióból) készül házilag, frissen.
Az allergének már a kis üzlet bejáratában is fel vannak tüntetve, a személyzet is készségesen ad választ minden kérdésünkre legyen az az allergénekkel vagy az energia- és tápanyagtartalommal kapcsolatos.
Mivel vegán a cukrászda, így semmi állati eredetű terméket nem használnak az ételkészítéshez. Tejet, tojást nyomokban sem tartalmaznak a sütemények, így az arra érzékenyek, allergiások szabadabban fogyaszthatnak az üzlet kínálatából.
Liszt helyett olajos magvakat használnak a sütemények alapjául, illetve a krémes rétegeket is ezekkel készítik. Főként mandulát és a kesudiót használják, így az olajos magra allergiások (földimogyoró allergia esetén egyaránt) fokozottan ügyeljenek erre.
A cukrászda cukormentességet is kommunikál, ám itt ez a hozzáadott, finomított cukrot jelenti. A süteményeket aszalt gyümölcsökkel, a gyümölcs természetes édességével, vagy agavé sziruppal édesítik. Ez alapján cukorbetegeknek, inzulirezisztenseknek nem feltétlen ajánlott a sütemények fogyasztása.
A cukrászdáról: hangulat, benyomások, kínálat
A cukrászda a Deák térhez közel, a belvárosban helyezkedik el, nyugodt, letisztult belső térrel rendelkezik. Kellemes zene szól, kényelmesek az ülőhelyek, tökéletes tér egy kis kikapcsolódásra.
A kínálatban nyers tortaszeletek, desszertgolyók is helyet kaptak. A gyümölcsös pitéktől kezdve, a matcha teás szeleten át a csokoládés süteményekig igencsak bő a kínálat. A sütemények árai 700-1000 ft között helyezkednek el.
A desszerteken kívül helyben készült magtejek és limonádék is kaphatóak. A helyben fogyasztott kávéhoz is választhatunk a házi készítésű tejhelyettesítő italokból.
A mi választásunk
Ottjártunkkor a cukrászda különleges „szuper kakaóját” és egy szelet tonkababos csokoládétortát kóstoltunk. A kakaó a szuper jelzőt a benne lévő nyers kakaóporról, karobporról kapta. Az ital fahéjjal, vaníliával volt fűszerezve, kellemesen édes, enyhén pikáns frissítő volt, amelyet hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatunk. Meglepően finom volt, jégkockával fogyasztva egy sűrű, krémes, hűsítő desszertként szolgált.
A tonkababos csokitorta alját egy olajos magvakból, és aszalványokból álló réteg alkotta, felette egy nagyon csokis, kakaóvajas réteg, majd egy habos, kesudiós-tonkababos réteg helyezkedett el. A felső krém különleges állagát az agar-agarnak köszönhette, amelyet a zselatin helyettesítésére használnak. Így érik el, hogy az elkészített krémek ne folyjanak el, a torta megtartsa a formáját, ugyanakkor semmilyen mellékízzel nem rendelkezik. Különleges ízélményt szolgáltatott a desszert, kellemesen édes, ám nem túl gejl, habos, könnyed, de mégis laktató sütemény volt.
Mentes és finom összegzés
A Naspolya Nassoldában bármely tej-, tojásallergiás, vagy gluténérzékeny tud jóízűen süteményt enni, anélkül, hogy az allergiája, érzékenysége miatt szorongana. Az olajos magra allergiásoknál már más a helyzet, aki földimogyoróra allergiás, az a sütemények többségét fogyaszthatja, ugyanakkor mindig számoljanak a saját egyéni toleranciájukkal.
Cukorbetegek, inzulinrezisztenciások számára azok desszertek ajánlottak, amelyekben nem található plusz édesítő szer (aszalvány, datolya, agavé szirup), csupán a gyümölcs természetes cukortartalma.
A nassolda magasabb árkategóriát képvisel, ennek oka az alapanyagok megválogatása lehet, ugyanakkor a desszertek is különlegesek.
A cukrászdáról írt értékelésünket itt olvashatja.